El- och energiprogrammet
Dator och kommunikationsteknik
Var med och utforma framtidens IT-system
Med fokus på datorteknik, nätverk, servicekunskap och installation.
Som elev på MTU:s el- och energiprogram får du arbeta med en stor bredd av digitala system och teknisk hårdvara. Här får du bekanta dig med det mesta inom den tekniska- och digitala sfären – allt från persondatorer, servrar och nätverksteknik till programmering och säkerhetsteknik. Under utbildningens gång kommer du kontinuerligt få chansen att lära dig om det du i första hand söker hit för – nämligen tekniska och digitala färdigheter.
På el- och energiprogrammet lägger vi stor vikt vid att förbereda dig för det arbetsliv i IT- och säkerhetssektorn som väntar efter avslutade gymnasiestudier. Detta gör vi genom att koppla utbildningen till de färdigheter som branschen efterfrågar. Vi för kontinuerlig dialog med lokala aktörer inom IT- och säkerhetsbranschen för att på så vis hålla oss uppdaterade gällande vilka kunskaper som efterfrågas på marknaden idag, och vilka som väntas efterfrågas i framtiden.
Välkommen till en bransch som är i ständig rörelse där möjligheterna efter avslutade studier är enorma – vare sig du vill börja arbeta direkt eller fortsätta studera.
Exempel på innehåll i utbildningen.
- Datorteknik: Du får lära dig hur datorer i alla dess former är uppbyggda och hur de underhålls – både avseende mjukvara och hårdvara. Du får i början av utbildningen bygga din egen dator, där du får förståelse för datorns olika delar och hur de arbetar med varandra.
- Nätverk: Utan nätverk – inget internet och ingen digital kommunikation. Idag är nästan all elektronisk apparatur uppkopplad mot någon form av nätverk. Hos oss får du chansen att lära dig att underhålla olika typer av nätverk, samt tekniken bakom dem.
- Servrar: Allt i den digitala sfären lagras på servrar – alldeles oavsett om det handlar om dina användaruppgifter på sociala medier eller den sparade inköpslistan i din telefon. På MTU ger vi våra elever möjligheten att bekanta sig med servrar för ett flertal olika slags ändamål.
- Installation: Du lär dig hantera verktyg och olika tekniker för att kunna installera och optimera utrustning för nätverk, konferenssystem, kontorsteknik och liknande svagströmsinstallationer.
- IT-projektering: Bli redo för att ta dig an IT-projekt i sin helhet; från start till mål. Idag ställs krav på att hur olika typer av enheter kompletterar och talar med varandra. På MTU får du lära dig både installation och konfiguration i verklighetstrogna kontexter för att kunna svara upp mot dessa krav.
- Servicekunskap: På MTU får du lära dig att felsöka och serva olika typer av elektroniska apparater och enheter. I utbildningen ingår allt från att skruva med datorer och servrar till att löda kretskort och pressa om kabelkontakter.
- Programmering: Programmering är processen att skapa och utforma instruktioner i form av kod för att kommunicera med och styra datorer. Det innebär att lösa problem genom att skriva algoritmer och definiera hur datorn ska utföra uppgifter. Det kräver logiskt tänkande, problemlösningsförmåga och noggrannhet för att skapa effektiva och korrekta program, vilket är avgörande inom en mängd olika områden, inklusive mjukvaruutveckling, dataanalys och automatisering.
- APL: I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (tidigare praktik). Under dina tre år hos oss kommer du därmed under nästan en hel termin få chansen att ta del av vardagen på en arbetsplats med relevant koppling till din utbildning. Vilken arbetsplats just du placeras på individanpassas utefter dina intressen, ambitioner och kunskaper.
Ladda hem full studieplan här
Dator och kommunikationsteknik: Datorteknik, nätverk, service och installation.
APL: 15 veckor.
Gymnasiepoäng: 2500 p.
Platser: 15.
Behörighet: Yrkeshögskola, universitet/högskola (valbart).
Ort: Linköping.
Denna utbildning passar dig som vill jobba som:
Tekniker, nätverkstekniker, reparatör, installatör, systemadministratör, systemtekniker, programmerare, säljare.
Utbildningen passar även dig som siktar på vidare studier.